Follow

Pravilnik o zaštiti privatnosti

Verzija važi od datuma: 31. decembar 2019.

Ovim dokumentom se mijenja definicija djeteta i glasi “osobe mlađe od 16 godina” (Dio 14. Pazite djecu). U prethodnoj verziji ovih pravila, djeca su opisana kao osobe mlađe od 13 godina.

 1. O pravilima

Mi znamo da vam je privatnost važna. I nama je važna. Ova Pravila o privatnosti će vam pomoći, kao korisniku uskuga, da razumijete koje podatke možemo o vama prikupiti, na koji način ih koristimo i kako radimo na tome da ih zaštitimo. Ovaj Pravilnik o privatnosti je dio Uslova za korištenje koji upravljaju vašim korištenjem usluga. Termina koji nisu definisani u ovom Pravilniku o privatnosti su definisani u Uslovima korištenja. Dok posjećujete web stranice ili preuzimate aplikaciju ili na neki drugi način koristite usluge, time prihvatate postupke o podacima o kojima je riječ u Pravilniku o privatnosti te prihvatate Uslove korištenja.

U biti, ako koristite PressReader, slažete se sa ovim Pravilnikom o privatnosti. Ako se ne slažete (a nadamo se da hoćete), ne koristite PressReader i izbrišite vas račun.

 1. Podaci koje ovaj pravilnik obuhvata

Ovaj Pravilnik o privatnosti može se primijeniti na lične podatke. “Lični podaci” su podaci sa kojima se možete poistovjetiti i mogu se koristiti da vas se kontaktira ili potvrdi identitet. Kada se drugi podaci uvežu sa podacima sa kojima se možete poistovjetiti, tada također mogu postati lični podaci.

Zavisno o zakonima o privatnosti zemlje u kojoj živite, lični podaci mogu uključivati vaše ime, ličnu e-mail adresu, broj telefona, podatke o vašem računu, adresu dostave, ID uređaja, ili ovlaštenje za prijavu na račun, kao sto su prijave na stranice Facebook, Twitter, Google ili neke web stranice treće strane ili aplikacija (vaše “Društvene prijave ili Prijave putem računa društvene mreže”).

Ovaj Pravilnik se može primijeniti na Lične podatke koje nam vi obezbijedite ili lične podatke koje nam u vase ime obezbijedi treća strana, uključujući i one putem Društvene prijave.

Želimo da je jedno jasno: ukoliko vam treća strana ne kaže drugačije, nećemo tražiti od treće strane da nam da vaše lične podatke kako bi vam mi mogli pružiti usluge. Ovaj Pravilnik o privatnosti se ne može primijeniti na prakse trećih strana u odnosu na to kako one same prikupljaju ili koriste lične podatke u toku svog poslovanja. Također, u ovom Pravilniku o privatnosti dok koristite naše usluge nećete vidjeti oglašavanja treće strane, niti uključuje sadržaj usluga koji je povezan sa web stranicama treće strane. Morat ćete provjeriti s njima kako biste saznali o njihovom Pravilniku o privatnosti.

 1. Sve je u vezi vas

Čitaoci su u centru svake odluke koju napravimo u PressReader. Mi prikupljamo, koristimo, dijelimo i procesuiramo vaše lične podatke te obećavamo da to ne radimo da vas uplašimo nego samo da učinimo vaše PressReader iskustvo boljim. Pod “boljim” podrazumijevamo ono koje je prilagođeno vama – želja nam je da predložimo priče i sadržaj za koji smatramo da će vam se svidjeti i da vam omogućimo da ih spasite i podijelite.

Ako želite baš detaljno objašnjenje, onda vam možemo reći da postoji nekoliko razloga zbog kojih prikupljamo i koristimo vase lične podatke. Na primjer, mi to radimo kako bi vam pružili usluge kako to nalažu Uslovi korištenja, uključujući i pružanje podrške korisniku onda kada je potrebna. Također, koristimo ih kako bi zadovoljili vaše ugovorne obaveze prema našim izdavačkim partnerima i kako bi pomogli našem timu na usavršavanju proizvoda kako bi napravili bolji PressReader prodizvod koji će bolje održavati vaše interese.

 1. Neki lični podaci su potrebni kako bi pristupili određenim sadržajima ili uslugama

Određeni sadržaji ili usluge će vam biti dostupni samo ako kreirate Registrovani račun. Kada kreirate račun, od vas ćemo tražiti osnovne podatke, uključujući vaše ime i e-mail adresu ili društvenu prijavu. Ovo je minimum podataka koji trebate omogućiti kako biste kreirali Registrovani račun. Od vas će se tražiti da kreirate registrovani račun kako biste u potpunosti mogli koristiti i uživati u sadržajima povezanim sa probnim računom, pretplatom, kupovinom pojedinačnog izdanja ili poklon broj izdanje.

Ako izaberete pretplatu ili se pretplatite na samo jedno izdanje, mi ćemo od vas preuzeti podatke o računu koji se tereti kao što su broj kreditne kartice, datum njenog isteka i adresa koja se tereti.

Može se desiti da Sponzorirani pristup neće tražiti da kreirate registrovani račun.

 1. Možemo zatražiti još ličnih podataka

Može se desiti da od vas zatražimo da samovoljno ustupite dodatne lične podatke, da date vaše mišljenje, postavite Prijavu, učestvujete u takmičenju ili promociji ili prijavite problem sa uslugom. Vi možete izabrati da nam ne date te dodatne lične podatke, ali u isto vrijeme to moče značiti da ne možete iskoristiti sve prednosti sadražaja, usluga, takmičenja ili promocija u vezi sa načim zahtjevom.

 1. Automatski prikupljamo određene podatke

Kada podnesete zahtjev za podrškom ili podatkom, PressReader će zapamtiti taj zahtjev te način na koji smo pristupili tom zahtjevu.

Također prikupljamo podatke o vama kao korisniku kako bi mogli učiniti vaše iskustvo što ličnijim. Automatski primamo i spašavamo podatke u našim serverskim prijavama iz vašeg preglednika, uključujući vašu IP adresu, ime vašeg kompjutera ili uređaja, vrstu i verziju vašeg web preglednika, adresa prethodno posjećene web stranice, ID mobilnih uređaja, podatak o lokaciji izveden iz GPS-a ili sličnog sadržaja na vašem mobilnom uređaju (gdje ste omogućili takve sadržaje i gdje ste nam dali dozvolu da prikupimo ove podatke), pečat sa datumom/vremenom i drugim opšte priznatim prijavnim podacima. Također spašavamo broj pristupa stranici (hit counts) i zadržavamo podatke o načinu čitanja.

 1. Kolačići (ne oni čokoladni)

Kolačić je mala količina podataka koji često sadrže anonimnog, jedinstvenog označivaća koji je poslat vašem pretraživaču sa kompjutera web stranice i spašen na hard drive-u vašeg kompjutera. Svaka web stranica će poslati kolačiće prema vašem pretraživaču ako vaš pretraživač to dozvoli. Međutim, kako bi zaštitili vašu privatnost, većina pretraživača samo dozvole stranici da pristupi kolačićima koje je ta ista web stranica već poslala vama, a ne kolačićima koje vam je poslala neka druga stranica.

PressReader postavi i pristupi svojim kolačićima na vašem kompjuteru. Mi ih koristimo kako bi ustanovili vaš identitet kao čestog posjetioca, te kako bi održavali podatke tokom razdoblja njihove razmjene za već prijavljene korisnike i kako bi pratili korisničke trendove i šablone. To nam pomaže da bolje razumijemo i unaprijedimo područja web stranica.

PressReader također dozvoljava trećoj strani koji omogućavaju sadržaj na našim web stranicama da postave i pristupe svojim kolačićima na vašem kompjuteru. Korištenje kolačića treće strane je podložno njihovim pravilnicima o privatnosti. Mi nemamo pristup bilo kojim podacima koje je treća strana sačuvala o vama.

Možete naći više podataka o vrstama kolačića koje koristimo na stranici Kolačići.

 1. Kada razotkrijemo lične podatke

U biti, nećemo razotkriti lične podatke nekoj nezavisnoj trećoj strani bez vašeg pristanka. Međutim, postoje neke okolnosti pod kojima ćemo morati razotkriti lične podatke nezavisnoj trećoj strani. Na primjer:

Kada PressReader uposli treću stranu da obavlja dužnosti u njihovo ime, kao što su ispunjavanje naredbi, omogućavanje podrške korisnicima, slanje e-maila, procesiranje uplata kreditnom karticom, procesiranje konverzije valute ili drugih funkcija potrebnih za poslovanje;

Kada izdavač zatraži dodatne lične podatke od nas, praksa o podacima tih izdavača je vođena njihovim pravilnicima o privatnosti;

Ako smatramo da škodite ili se miješate u uživanje usluga drugih PressReader korisnika, bilo koga drugog ili kršite uslove naše pretplate, probnog računa, sponzoriranog pristupa ili poklon broja izdanja ili zlostavljate uslove korištenja ili ako vjerujemo da kršite zakonska prava PressReadera ili treće strane;

Ako nam je zakonom naloženo (ili sudskom naredbom) da obezbijedimo neke od važih ličnih podataka. Mi ćemo, ako je to dozvoljeno od strane za to prikladnog zakona ili uslova sudske naredbe, pokušati da vas obavijestimo putem e-mail adrese koju ste upisali prilikom kreiranja registrovanog računa prije nego odgovorimo na zahtjev;

U slučaju prodaje svih ili većine PressReader sredstava, ovaj podatak se može prebaciti do kupca kako bi oni mogli nastaviti da vam pružaju usluge.

 1. Kako koristimo i razotkrivamo anonimne podatke

“Anoniman podatak” je svaki podatak koji nije lični podatak, uključujući skupne podatke koje uzmemo iz ličnih podataka. Mi osiguramo da anonimni podaci ne uključe ni jedan lični podatak.

PressReader može da koristi anonimne podatke kako bi:

 • poboljšali web stranice, aplikacije i usluge;
 • dostavljali usluge;
 • nadzirali saobraćaj i opšte šablone korištenja;
 • informisali izdavače koji je sadržaj interesantan nekim korisnicima usluga;
 • da savjetuju potencijalne investitore kako bi bolje razumjeli korisničku bazu PressReadera;
 • da vam omoguće unapređeno iskustvo kada koristite web stranice, aplikacije i usluge.

 

 1. Vaši lični podaci se mogu prebaciti

PressReader ima svoj glavni ured u Kanadi, Irskoj i Filipinima koji svi zajedno rade kako bi vam neprimjetno pružili usluge. U biti, mi smo jedna velika, sretna PressReader porodica. Ako ste stanovnik Evropskog Ekonomskog Područja (EEA) ili Švicarske, trebate znati da PressReader International Limited (PRI), sa sjedištem u Dublinu, Irska, kontroliše vase lične podatke, onako kako je opisano u zakonu o zaštiti podataka.

PressReader ima dogovor o procesiranju podataka i kontrolu bezbjednosti među PressReader grupom kompanija kako bi osigurali bezbjednost i sigurnost vaših ličnih podataka dok se dijele među nama. Koristeći usluge, vi pristajete na to da podijelite svoje lične podatke unutar grupe kompanija PressReader onoliko koliko se od vas traži kako bi vam se pružila usluga.

Ako se nalazite van Kanade ili Filipina i izaberete da koristite usluge ili date nam neke lične podatke, vi pristajete i razumijete da će vasi lični podaci biti prebačeni, procesirani i pohranjeni u Kanadi i Filipinima, jer je to nama potrebno kako bi vam pružili usluge i kako bi ispunili obaveze iz Uslova korištenja prema vama.

 1. Vi kontrolišete vaše lične podatke

Vi imate kontrolu nad vašim ličnim podacima tako što možete posjetiti web stranicu i pregledati vaše postavke - možete promijeniti vaš registrovani račun, podatke o pretplati ili druge podatke koje mi pohranimo, uključujući broj vaših ličnih podataka kojem se može javno pristupiti na vašem profilu.

Ako biste željeli kopiju ličnih podataka koje PressReader ima sačuvane, možete ih uvijek zatražiti tako što ćete nas kontaktirati na https://about.pressreader.com/data-protection-subject-access-requests/. 

Ako želite da izbrišite registrovani račun, podatke o pretplati ili druge spašene podatke, kontaktirajte nas na https://care.pressreader.com/hc/en-us/requests/new. Biće nam žao što nas napuštate, ali vaši podaci će onda biti izbrisani pod pretpostavkom da: a) ste ispunili sve obaveze plaćanja u vezi sa pretplatom ili sa kupovinom jednog izdanja; b) PressReader ne vjeruje da je potrebno zadržati te podatke shodno primjenjivom zakonu ili bilo kojem pravnom postupku koji je u toku; i c) nemamo pravnu obavezu da zadržimo te podatke. Ako su vaši podaci izbrisani, bilo koja neispunjena pretplata bit će otkazana bez povrata novca i moraćete se na novo registrovati na PressReader kako bi mogli koristiti usluge.

Također se možete protiviti bilo kojem aspektu načina na koji procesiramo vaše lične podatke na osnovu onoga što smo odredili u pravilniku o privatnosti ili poništiti vaš pristanak na ovaj pravilnik o privatnosti u potpunosti u bilo koje vrijeme tako što ćete nas kontaktirati na https://care.pressreader.com/hc/en-us/requests/new. Gdje se budete protivili aspektu načina na koji procesuiramo vase lične podatke ili poništili vas pristanak na Pravilnik o privatnosti, tu ćemo zaustaviti naše pružanje usluge vama. TL; DR verzija? Ako imate žalbu ili brigu u vezi ličnih podataka ili načina na koji ih PressReader koristi, nađite nas pod https://care.pressreader.com/hc/en-us/requests/new. Mi smo tu za vas.

 1. Obavještenje o privatnosti za stanovnike Kalifornije

Ako ste stanovnik Kalifornije, Zakon o zaštiti privatnosti potrošača (CCPA) vam može omogućiti da imate dodatna prava u vezi sa korištenjem vaših ličnih podataka. Kako biste saznali više o pravima u sklopu ovog zakona, posjetite nas na https://care.pressreader.com/hc/en-us/articles/360038010812.

 1. Mi shvatamo sigurnost vrlo ozbiljno

PressReader koristi razumne i moderne sigurnosne metode da spriječi neovlašten pristup ličnim podacima. Vrlo ozbiljno. Mi marljivo radimo kako bismo održali tačnost podataka i kako bismo osigurali pravilnu upotrebu ličnih podataka.

Vaši lični podaci će biti sačuvani unutra baze podataka iza vatrozida kao dodatne sigurnosti. Server na kojem se nalazi baza podataka je fizički zaštićen na bezbjednom mjestu i nadgledan od strane zaštitara 24 sata na dan. Samo ovlašteno osoblje može pristupiti mjestu i server na kojem se čuva baza podataka.

Ni jedan prijenos podataka putem interneta ili putem wireless mreže nema garanciju da je bezbjedan. Tako dok mi pokušavamo da zaštititimo vaše lične podatke, ipak ne možemo garantovati bezbjednost bilo kojeg podatka koji prebacite nama i to radite na svoj rizik. Mi kodiramo sve podatke i web periode prijenosa podataka unutar usluga, kao što su prijenos podataka kreditnom karticom prema web stranici ili aplikaciji, kako bi pomogli da se zaštite podaci.

 1. Pazimo na djecu

Usluge koje nudi PressReader nisu primjenjive na djecu (osobe mlađe od 16 godina) i mi ne prikupljamo, online ili offline, lične podatke djece mlađe od 16 godina, osim kada roditelj ili stratelj ne da svoj pristanak na to. Ako vjerujete da su lični podaci djeteta mlađeg od 16 godina omogućeni bez pristanka roditelja ili staratelja, molimo vas da nas o tome obavijestite na https://care.pressreader.com/hc/en-us/requests/new.

 1. Neželjena pošta

Ne želimo da vas zatrpamo neželjenom poštom, ali mi s vremena na vrijeme šaljemo e-mailove za koje mislimo da mogu biti od pomoći korisnicima koji posjeduju registrovani račun. Oni mogu biti o promjenama sadržaja usluga, o dodatnim, novim, vama omiljenim izdanjima, promocije i druge zabavne stvari. Uvijek imate opciju da izaberete da ne primate marketinške i promotivne poruke PressReader tako što to uradite u postavkama na vašem registrovanom računu. Izvinjavamo se, ali nemate opciju da izbjegnete obračunske, pravne ili e-mailove u vezi vašeg računa.

 1. P-p-promjene (u ovom pravilniku o privatnosti)

S vremena na vrijeme može se desiti da promijenimo uslove ovog pravilnika o privatnosti. Ako dođe do promjena u vezi sa razotkrivanjem vaših ličnih podataka, mi ćemo objaviti jako očiglednu poruku na web stranici o novom i unaprijeđenom pravilniku o privatnosti (možete dobiti i e-mail od nas). Vaše daljne korištenje usluga nakon što smo već postavili obavijest o promjenama u pravilniku o privatnosti je potvrda o prihvatanju tih promjena.

 1. Pitanja?

Mi imamo odgovore. Kontaktirajte nas na https://care.pressreader.com/hc/en-us/requests/new.

 1. Ko je ovdje glavni?

Iako cijeli PressReader tim shvata vašu privatnost ozbiljno, glavna osoba za sve u vezi privatnosti je naš Glavni službenik za privatnost, Nikolai Malyarov. Adresa na koju možete slati sve upite direktno je: https://care.pressreader.com/hc/en-us/requests/new i mi ćemo se pobrinuti da ih riješimo.

Također nam možete poslati e-mail na:

PressReader Inc.

200-13111 Vanier Place

Richmond, BC, Canada

V6V 2J1

Attention: Legal

 

ili na

PressReader International Limited

2nd Floor, The Boat House, Bishop Street

Dublin 8, Ireland D08H01F

Attention: Legal

Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful